Rouw en verlies op het werk
Ingrijpende gebeurtenissen in het leven van werknemers kunnen ook gevolgen hebben op de werkvloer. Een echtscheiding, het overlijden van een gezinslid, een ingrijpende ziekte.
Wanneer er een geliefd persoon is overleden, wat doet u als werknemer wanneer u niet in staat bent om te werken? Wanneer u innerlijk zoveel verdriet heeft dat u fysiek pijn krijgt, en u zich niet kan concentreren op uw werk? Wanneer het verlies van u geliefd persoon u volledig in beslag neemt?
Wanneer een werknemer het verdriet en de pijn van het verlies van een geliefd persoon mee naar het werk neemt. Hoe gaat u als werkgever om met rouwende werknemers? Wat kunt u van hen verwachten? Kunt u zomaar gaan praten over hetgeen is gebeurt? Kunt u praten als werkgever over het gemis? Is rouw ziek zijn? Wordt iemand niet verdrietiger door te vragen hoe het gaat?
Hoe gaat u als collega om met iemand die erg verdrietig is? Kan dat, zomaar gaan praten over het verdriet? Wanneer kunt u een bezoek brengen? Een bloemetje meebrengen, kan dat?
Maar bij rouwen kunt u ook denken aan verlies van baan, het krijgen van een (chronische )ziekte en beperking, overlijden van een collega en ontslag.
Ook hierbij kunnen gevoelens van rouw en verlies aanwezig zijn.
In de praktijk blijkt er een relatie bestaat tussen stressvolle en betekenisvolle gebeurtenissen in iemands leven en de gevolgen daarvan voor de persoon in relatie tot zijn of haar werk. Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot het ontstaan van spanningen. Of deze spanningen ook echt optreden wordt mede bepaald door de persoonlijkheid en de wijze waarop de persoon met de situatie omgaat.
Voor managers en werkgevers is het belangrijk kennis te hebben van rouw op het werk, hoe zij de symptomen van rouw en verlies kunnen herkennen en op welke wijze ze hiermee kunnen omgaan.
Hierbij kan ik een belangrijke coachende rol spelen. Met mijn kennis en ervaring kunnen we een op uw bedrijf geënte rouwvisie of protocol schrijven.
Een rouwprotocol, gemaakt in overleg tussen werkgever en werknemers draagt bij aan rust, beantwoord vragen en geeft houvast aan alle betrokkenen.
Collega’s en leidinggevenden worden vaak als belangrijke krachtbronnen gezien bij verlies en rouw. Effectieve ondersteuning en begeleiding op het werk bij verlies en rouw maakt deel uit van sociaal en duurzaam ondernemerschap.
Door verlies en rouw bespreekbaar te maken en te erkennen op het werk krijgt een werknemer veel meer kans om het rouwproces goed te doorlopen en zo het leven en werk weer op te pakken. Werk neemt een belangrijk deel van de tijd van een rouwproces in beslag en rouw kun je niet achterlaten als je de deur dichttrekt om naar het werk te gaan.
Een op uw bedrijf geschreven workshop of training kan hierop het juiste antwoord zijn!
Neem vrijblijvend contact op, samen kunnen wij overleggen waar ik betekenis kan geven.