• Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook

Vraag en antwoord

By Websitezeeland
aug 28th, 2014
0 Comments
286 Views

Wat is rouw?

Wanneer je iemand verlies die erg belangrijk voor je is, dan verandert naar je gevoel alles in je leven. De wereld ziet er anders uit, niets lijkt meer het zelfde. Je prioriteiten verschuiven: wat eerst belangrijk leek, wordt vaak van onder geschikt belang. Dat is een schokkende ervaring, omdat het meestal ook betekend dat je niet meer op dezelfde golflengte zit als de mensen om je heen.

Rouwen kun je zien als een jouw proces om jezelf aan te passen aan die totaal veranderde situatie. Dat valt niet mee, het is een zware opgave.

Rouw is geen ziekte, het is een normale aanpassing aan verlies. Je staat voor de taak je verwachtingen, je heden en je toekomst aan te passen aan de nieuwe situatie waarin die ander voor altijd weg is.

Het overlijden van een dierbare is èèn van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je als mens mee kunt maken. De verwerking van het verlies van een dierbare kan gepaard gaan met verschillende gevoelens, gedachten herinneringen en gedragingen. Veel voorkomende reacties op een overlijden zijn ongeloof, verwarring, verlies van plezier in aktiviteiten, verdriet, schuld gevoelens, diep verlangen naar degene die je verloren hebt, maar ook fysieke klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid.

Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Eerdere verliezen, de relatie met de overledene, de omstandigheden waarin iemand overlijdt spelen allemaal een belangrijke rol in jou rouw proces.

Sommige mensen lopen vast in hun rouw proces. Ze zijn lange tijd niet in staat om te kunnen omgaan met het verlies en verder te leven met het gegeven dat de dierbare niet terug zal keren. Rouw beheerst als het ware het leven. Mensen kunnen moeite hebben met de dagelijkse verplichtingen en verantwoordelijkheden, moeite met werken of plezier te hebben van dingen die vroeger prettig waren.

 

Wanneer heb ik hulp nodig?

Rouwen is een proces waarbij je gevoelens tegenkomt van verdriet, boosheid, angst, jaloezie,  schuld en schaamte. Soms gebeurt het dat deze gevoelens de overhand krijgen, waardoor je geen  uitweg meer ziet. Je raakt uit balans en emotioneel in de war. Dit is vaak een moment  om professionele hulp te vragen en te zoeken.

 

About "" Has 19 Posts

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook